zondag 1 november 2015

Hertog Jan ***

Hertog Jan ***

Op woensdag 28 oktober trokken we naar Hertog Jan, het restaurant van Gert De Mangeleer, in Zedelgem. De gerestaureerde hoeve is een prachtig pand, er werd gestreefd naar een mooi evenwicht tussen de elementen van de hoeve en een nieuw strak design. 


We werden begeleid naar een tafeltje bij het raam, naast de tuin. 
Als aperitief kozen we voor een glaasje champagne, hierbij kregen we 3 heerlijke amuses.

We startten met een combinatie van komkommer, zalm, bottarga & champagnesaus. Dit frisse zilte gerechtje vormde een perfecte start van ons diner.

komkommer/zalm/battarga/champagne

Als tweede hapje kregen we 2 verschillende gerechten, omdat ik geen fan ben van ganzenlever, maakte ze voor mij een ander gerechtje.

Dit gerechtje bestond uit twee bordjes;
op het grote bord een mooi gepresenteerde combinatie van ganzenlever, lychee en rode biet
op het kleine bord een bombon met ganzenlever, cola en passievrucht.
Volgens mijn tafelgenoot was dit een toppertje, perfect gecombineerde smaken.

Ganzenlever/lychee/rode biet

Ganzenlever/cola/passievrucht

Ik kreeg een combinatie van avocado, tomatenpoeder en grof zout. Het gerecht wordt afgewerkt met Hertog Jan olijfolie. Hierbij kreeg ik een cannelloni van kaas.
De avocado met het tomatenpoeder was erg lekker, al mocht de avocado misschien net iets rijper zijn. 

Avocado/tomatenpoeder/zout/olijfolie

Cannelloni kaas

Als laatste amuse kregen we een klassieker; polderaardappel met mimolette en vanille. 
Dit romige gerecht vormde de perfecte afsluiter van de amuses.


Als eerste voorgerecht kregen we een ceviche van Noordzeebaars met komkommer en kruiden.
De zeebaars was pittig Peruaans gekruid en gaf een tinteling op de tong. Dit vormde een perfecte combinatie met de frisse komkommer en de rauwe venkel en rode ui. Een gerecht vol smaak!

Noordzeebaars/komkommer/kruiden

Als tweede voorgerecht aten we kort gegrilde inktvis met pancetta Iberico, pimenton, aardappel en een Mediterrane saus.
De zachte smaken van de inktvis en aardappel en de uitgesproken pancetta en saus vormde een mooi evenwicht.

Inktvis/pancetta Iberico/pimenton

Als laatste voorgerecht een gerecht met rammenas, sint-jakobsschelp, haringeitjes en een olie van kerrie.
Ook hier weer een mooie combinatie tussen zachts smaken en kruiden die het gerecht naar een hoger niveau tilden. 

Rammenas/sint-jakobsschelp/kerrie

Als hoofdgerecht aten we Wagyu Stroganoff met Parijse champignons & paprika.
Dit was ongetwijfeld het pittigste gerecht van de avond. Het vlees was perfect gebakken en combineerde perfect met de spicy paprika. 

Wagyu Stroganoff

Afsluiten deden we met een prachtig dessertje. Een combinatie van speculaas met bloemen, blauwe bessen & ijsbonbons van violette.
Een smaakbommetje!

Speculaas/bloemen

Daarna volgende nog de stootkar met petit fours. We kozen voor een macaron, een boule de Berlin, appeltaart, een kaneelstok, een madeleine en guimauve. 

Daarna kregen we nog een heerlijke praline met passievrucht.


Conclusie: Hertog Jan staat voor een geslaagde combinatie van kwaliteitsvolle producten met kruidige toetsen en verse producten uit eigen tuin.