dinsdag 22 september 2015

Sel Gris *

Sel Gris *

Een nieuwe 'Dining with the Stars'-actie was een mooie gelegenheid om een nieuw restaurant te ontdekken. Deze keer was het de beurt aan Sel Gris, gelegen op de dijk in Knokke (Duinbergen). In het restaurant staat chef Frederik De Ceuninck achter het fornuis. Het restaurant heeft één Michelin ster en 16/20 in de Gault&Millau. 
We werden vriendelijk ontvangen en mochten plaats nemen aan een gezellig tafeltje met erg comfortabele stoelen. 

Het Dining with the Stars - menu bestond uit 4 gangen voor €49. Dit menu kon nog aangevuld worden met een wijnarrangement en met een extra kaasgerecht na het hoofdgerecht.

Als aperitief koos ik voor een glaasje champagne, mijn tafelgenoot koos de huiscocktail op basis van graanjenever en ginger ale. 

Vervolgens kregen we brood, met vier heerlijke olijfolie's. Dit was op zich wel een speciaal moment, de olie's werden uitgebreid voorgesteld. De streek waaruit de olie afkomstig was, het soort olijf en de smaak werden toegelicht. 

Daarna werden we overstelpt door een waaier van amuses. 
De amuses oogden als pareltjes en smaakte hemels.   


 Als eerste amuse aten we een soepje met saffraan, krab en een bavarois van saffraan. De saffraan was duidelijk aanwezig, echter zonder te overheersen. De bavarois onderaan zorgde voor een verrassende textuur.

Saffraansoepje

Als tweede amuse een 'fishstick' van pladijs met homemade saus. De vis was lekker krokant met een subtiele zoutsmaak en het frisse sausje paste er perfect bij.

Fishsticks

Als derde hapje kregen we een rijstzakje voorgeschoteld met krokante rijst. Leuk detail, het rijstzakje was eetbaar. Dit maakte het tot een erg origineel hapje.

Rijstzakje  & Kokkels

Het volgende hapje was een kokkel met komkommermousse en roggebrood. De frisse komkommer in combinatie met de kokkel was opnieuw een toppertje.

Daarna volgde zelfgemaakte kroepoek met curry met een maatje. Ook hier een zeer aangename smaakcombinatie. 

Kroepoek & Kokkels                                                                 Kroket 

Daarna kregen we een gevulde kroket met geitenkaas. Een leuke krokante combinatie met de romige smaak van de geitenkaas.

Als voorlaatste hapje aten we een heerlijke frisse smaakvolle gazpacho. Dit was volgens ons het hoogtepunt van de hapjes!

Gazpacho

Het laatste hapje was een flan van kaas, rauwe ham & rucola. 

Flan


Als eerste gang kregen we een tartaar van wit blauw rund met scheermes en structuren van pickles. Als extra gerechtje kregen we hier een picklesijsje bij geserveerd.
De combinatie van het lekkere rund met de crunchy pickles was een schot in de roos. De pickles overheerste zeker niet, maar vormde een perfect duo met het wit blauw rund.


 Het ijsje van pickles was een leuke extra. De picklessmaak kwam goed tot uiting in dit frisse hapje.


Als tweede gang aten we een op lage temperatuur gegaard hoeve-ei, met spinazie, gerookte paling en saus op basis van Hoegaarden.
Dit gerecht was mijn persoonlijk hoogtepunt van het etentje. De smeuïge smaken van het ei en de saus in combinatie met de gerookte smaak van de paling tilde dit gerechtje naar een hoog niveau.  


Ook hier kregen we nog een extra hapje, een combinatie van bloemkool en paling. Lekker romig en zacht van smaak met een licht zoute toets. 


Als hoofdgerecht kregen we eend geserveerd. De sappige, mooi roze gebakken eend werd geserveerd met enkele herfstsmaken; boswortel & butternutpompoen. Hierbij kwam nog een rillette van eend en een heerlijke saus. 
De wortelschijfjes waren gepekeld, deze zure toets zorgde voor een extra dimensie aan het gerecht. 


Als dessert aten we chocolade (Sao Thomé) in combinatie met braambes en blauwe bes. 
De bittere chocolade en de zoete fruitbereidingen maakte van dit gerecht een pareltje. Een prachtige afsluiter van een geslaagd etentje.


Als afsluiter mochten we nog enkele petit fours kiezen van de chariot. 
En kregen we een doosje pralines om mee naar huis te nemen. 


Conclusie: Toprestaurant dat zijn ster zeker waard is. 
Of zoals ze het zelf zeggen in hun slogan "wanneer handwerk kunst wordt"!

Website: Sel Gris