maandag 25 mei 2015

Antwerpen Proeft 2015

Antwerpen Proeft

Op zondag 17 mei brachten we een bezoekje aan Antwerpen Proeft.
We werden verrast door een groot aanbod aan leuke/lekkere gerechtjes.

Als eerste gerecht kozen we voor de ceviche van zwarte ombervis, geparfumeerd met passievrucht, koriandercress en gefrituurde zoete aardappel. Dit gerechtje was een creatie van Wout Bru en was onmiddellijk een schot in de roos. De zoete smaak van de passievrucht paste perfect bij de ombervis. 

Cevich van zwarte ombervis - Wout Bru.

Vervolgens aten we Texaanse 'short ribs' (Black Angus) met espuma van gerookte aardappel van restaurant 12, Place du Marché. Het vlees was perfect gebakken en heerlijk zacht, in combinatie met de zachte aardappel kwam dit uitmuntende vlees nog meer tot zijn recht.
Texaanse 'short ribs' - 12, Place du marché.

Het volgende gerecht dat we proefden was een huisgerookte wilde zalm, taco met kreeft, vinaigrette van hennep, gelei van Smeets-citroenjenever en appel van restaurant het oude raadhuis. 
De zalm was vol van smaak en de kruidige hennep en frisse jenever paste er zeer goed bij. De taco van kreeft gaf echter weinig meerwaarde. De taco was nogal dik en had weinig smaak.
Huisgerookte wilde zalm - het oude raadhuis.

Vervolgens was een gerecht van Vicky Geunes van 't Zilte aan de beurt. Gerookte kreeft, burrata, vintage tomaat en jus van rauwe asperge. Dit was een pareltje. We kregen een mooi stukje kreeft, de zachte burrata gaf een romige toets aan het gerecht. De smaakvolle tomaat en asperge maakte het gerecht af.
Gerookte kreeft - 't Zilte.

Vervolgens kozen we voor een mosselgerecht met koriander, kokos, kerrie en pinda van L'épicerie du cirque. Bij dit gerechtje hadden we geen al te hoge verwachtingen, toch waren we aangenaam verrast door de originele smaakcombinatie. De kruiden en de crunchy pinda's gaven echt een meerwaarde aan dit mosselgerecht. Een exotische getoetst gerechtje dat we met veel plezier tot de laatste mossel opaten. 
Mosselen - L'épicerie du cirque.

Vervolgens aten we een bordje sushi van Zaowang. We kregen 6 mooie stukjes sushi, die misschien net iets te groot waren om makkelijk te eten, maar op de smaak viel niets aan te merken. 
Sushi - Zaowang

Met nog enkele bonnetjes op zak, beslisten we om de oesters te proberen. van O & O oriental cuisine. Net zoals bij de mosselen was ook hier gekozen voor een exotische bereiding. We aten Zeeuwse oesters op Balinese wijze, met gember, knoflook, chili en limoen. Ook hier een zeer geslaagde combinatie, de gember en chili overheerste de oester niet, maar gaven ze een pittige nasmaak.

Zeeuwse oesters op Balinese wijze - O & O oriental cuisine.

Als allerlaatste gerechtje kozen we voor het dessert van Pierre Marcolini.  Een eclair en cakeje met pistache en hazelnoot. Het cakeje was redelijk droog, de eclair daarentegen was een schot in de roos. De romige notenvulling en de notencrunch op de eclair vormde een geslaagde afsluiter van een topdag.
Eclaire & cake  - Pierre Marcolini.