zaterdag 27 september 2014

De Jonkman **

DE JONKMAN

De 'Dining with the star' actie is altijd een goed moment om nieuwe restaurants te leren kennen. Deze keer was De Jonkman in Sint-Kruis bij Brugge aan de beurt. De Jonkman heeft 2 sterren in de Michelin Gids en 18/20 in de Gault Millau. Achter het fornuis staat Filip Claeys.

Op donderdagavond 25 september stapte we binnen in het statige pand van 'De Jonkman'. We werden vriendelijk ontvangen.

Het Dining with the star menu bestond uit 5 gangen.

Als aperitief werd ons een 'Dining with the star cocktail' voorgesteld op basis van citrus, vodka en cointreau.

 Bij dit fris aperitief werden verschillende hapjes geserveerd.

- een cannelloni van wortel met 5 kruiden

 -een kwarteleitje in een korst van eekhoorntjesbrood

-een tortilla met eend en ingelegde augurk

 -holstein rund met knolselder en venkelbloem

-bouchot mosselen met getomateerde mousseline 
Deze hapjes waren allemaal smaakbommetjes en maakte ons benieuwd naar wat nog ging komen!

Het eerste voorgerecht bestond uit ingelegd holstein rund, bietjes, tomaat en aardappelcrème.
Het zachte smaakvolle vlees combineerde goed met de tomaten en de pittige gerookte crème. Ook de presentatie was een streling voor het oog.

Het tweede voorgerecht was Noordzee krab, 'Panna Montana' en mergpompoen. 
Ook hier weer een goede combinatie van smaken. De slierten van mergpompoen waren wel iets te lang, waardoor het wat onhandig eten was.

Als derde gang kregen we schelvis met palmkool, knolselder en sla. De vis was nog lekker sappig, ook de smaakcombinatie zat juist. Ook de frisse groene kleur van de slasaus maakte dit bord tot een pareltje. De sla was afgekruid en mooi afgewerkt met klavertjes, waardoor deze echt een meerwaarde was voor dit bordje. 

Als hoofdgerecht kregen we hoevekip op de barbecue met beukenzwam en patatas bravas.
De kip had een uitgesproken gerookte smaak, het vel was lekker krokant en het vlees zo zacht als boter en heel sappig. Kortom een topkip! Ook hier paste de garnituren mooi bij het vlees en zag het bord er piekfijn uit. 

Het dessert was een combinatie van pruim, witte chocolade en vlierbloesem. 
Dit leek op de kaart niet onmiddellijk een lekkere combinatie, tot we het bord voor ons kregen en de smaken konden proeven. De granite van vlierbloesem had een krachtige, doch niet overheersende smaak en combineerde goed met de pruim en chocolade. Er werd hier gespeeld met verschillende structuren, wat de smaakbeleving enkel ten goede kwam. Een zeer geslaagde afsluiter van een mooie en lekkere avond dus. 

Conclusie: 
De Jonkman is een zaak met klasse, die zeker 2 sterren waard is. Het is ook leuk dat de chef himself aan tafel komt om eventuele wijzigingen in het menu te bespreken. Dit geeft blijk van een heel klantgerichte ingesteldheid. De bordjes oogden ook allemaal mooi en er werd gekozen voor kwaliteitsvolle producten zoals het holstein rund en de krab. Dit toont dat De Jonkman gaat voor kwaliteit, ondanks de beperkte prijs die wij betaalden voor het 5-gangen diner (€77,5).
Geen opmerkingen:

Een reactie posten