zondag 10 augustus 2014

Marcus *

Marcus *

Op vrijdag 8 augustus was het tijd voor een bezoek aan restaurant Marcus van chef Gilles Joye. Marcus heeft één ster in de Michelin Gids, een 15/20 in de Gault Millau en is lid van Jeunes Restaurateurs d'Europe.

We worden vriendelijk ontvangen en kiezen voor het 5-gangen 'Exploratiemenu' van €85.

We startten met de huischampagne uit de regio Epernay. Hierbij hoorde een hele rij amuses die elkaar aan sneltreintempo opvolgden.
Broodstengels met tappende van groene olijf, een kaars die bij het smelten veranderde in smout met zuurdesembrood, een gevulde erwt met truffel, een bouillon, een hapje met inktvis, een 'bloemenhapje' en tot slot een eitje met aardappel en mossel.
                                                                                              

 

Deze hapjes zetten de toon onmiddellijk, ze smaakten naar meer en oogden zeer verzorgd.

Als eerste voorgerecht aten we een variatie van tomaten uit de eigen restauranttuin, met krokante garnalen, Noordzeekrab en basilicum. Dit gerecht was een streling voor het oog en smaakte uitmuntend. 
Een leuke extraatje waren de krokant gebakken garnaalkopjes die we ook mochten opeten en het tomatenijs dat zorgde voor een frisse toets. Als tweede voorgerecht kregen we een combinatie van zeebaars, rammenas, lamsoor, citroengras, granaatappel en krokante pasta. Ook dit gerecht was zeer mooi gepresenteerd en de smaken waren goed uitgebalanceerd. Als derde voorgerecht aten we kabeljauw met een sabayon van algen, augurkenbloem en gele wortel. De kabeljauw had een heerlijk gerookte smaak en was nog lekker sappig. 
De sabayon tilde dit gerechtje naar hemelse hoogte.  Echt een topcombinatie!


Het hoofdgerecht bestond uit jonge duif, ui, cantharellen en warmoes. De duif was mooi rosé gebakken. De garnituren pasten zeer goed bij de duif en maakte van dit bordje een gebalanceerd geheel. Het dessert bestond uit twee gangen. 
Eerst kregen we een combinatie van chocolade en braambessen. Qua presentatie vond ik dit het minste gerechtje van de avond, al maakte de smaak dit ruimschoots goed. 

Het tweede dessert was een combinatie van framboos, vanille en citroengras.
Het citroengras zorgde voor een frisse toets en vormde een ideale afsluiter van een geslaagde avond.


Conclusie:        
Restaurant Marcus is een toprestaurant!
De bediening is zeer attent en het restaurant straalt klasse uit. De chef heeft oog voor presentatie en weet smaken goed te combineren. Het is ook leuk dat vergeten groenten zoals rammenas en warmoes op een originele manier verwerkt worden in de gerechten.