zaterdag 2 augustus 2014

Lotus Root

Lotus Root - California Inspired Cuisine

Vrijdag 1 augustus gingen we dineren in Lotus Root. Lotus Root heeft een 15/20 in de Gault Milleau en is lid van de Jeunes Restaurateurs d'Europe. We verwachtten dus een avond op culinair niveau.

Op de site valt te lezen dat de keuken het beste van alle werelden samenbrengt en focust op verse producten klassieke technieken en Californische/Aziatische invloeden. 

We werden ontvangen door de chef himself en mochten plaats nemen op het terras. 
We konden kiezen voor een 4-5-7 gangen "Tasting menu". Bovenaan de kaart stonden de ingrediënten van de maand, waaruit de chef afhankelijk van zijn inspiratie gerechten zou selecteren. 
We wisten op voorhand dus niet wat we op ons bord gingen krijgen.

We kozen voor het 5 gangen Tasting menu (€70). Starten deden we met bubbels. Een mooi glaasje Pommery, waarbij 3 hapjes werden geserveerd.

Een bereiding van oester, soja en passievrucht. 
De combinatie van zilt-zoet-pikant maakte van deze oester het eerste hoogtepuntje.

Hierna volgde haring in zijn zuren met rode ui en bietenblaadjes.

 Als laatste amuse kregen we een combinatie van kingkrab, avocado en foie gras in een ponzu saus.

Als eerste voorgerecht kregen we zalm-crumble van zalmvel-foreleitjes en aardappelmousse.
De vis was mooi op smaak en kwam goed tot zijn recht naast de zachte aardappelmousse.


Als tweede voorgerecht kregen we een combinatie van kabeljauw-jonge peultjes-erwtjes-en een puree van erwtjes met citroen.
De kabeljauw was mooi glazig gebakken en de zure smaak van de citroen bracht dit gerecht naar een hoger niveau.


Als derde voorgerechtje kregen we een sardine met broccoli, tomaten.
De sardine was krokant gebakken, de samenhang van dit gerechtje was minder duidelijk.


Als hoofdgerecht kregen we een mooi stukje Irish rib van "Holstein"-rund, venkel, knolselderpuree, jonge prei, ratte-aardappelen en een saus van karnemelk. Het vlees smolt in je mond en de zachte smaken van de groenten en saus maakte dit gerechtje tot een voltreffer.


Het dessert bestond uit 3 opeenvolgende gerechtjes.
Eerst een chocolade cremeux met passievrucht.
Vervolgens een combinatie van Griekse yoghurt, framboos en op mojito gebaseerd ijs met gember.
Als laatste gerechtje kregen we een frozen marshmallow met munt.

De gerechten waren pareltjes. De presentatie was een streling voor het oog. Er wordt hier duidelijk gewerkt met kwaliteitsvolle producten en met veel passie. Het was enkel jammer dat deze passie zich niet vertaalde naar een mooi kader. We zaten op het terras, helaas werden we omringd door een nauwelijks onderhouden kruidentuin. Dit maakte dat de totaalbeleving niet optimaal was. 
Toch is Lotus Root puur voor het lekkere eten zeker de moeite waard!!!