maandag 7 juli 2014

De Karmeliet ***

Op zaterdag 28 juni brachten we een bezoek aan 'De Karmeliet' in Brugge, al jaren de 3 sterrenzaak van Geert Van Hecke. 

We werden vriendelijk ontvangen in het prachtige pand. We beslisten om het menu 'Brugge die scone' te degusteren.

Als aperitief koos ik voor de huischampagne. Een zeer lekkere champagne uit de streek van Reims, met een krachtige bubbel. Bij dit heerlijke aperitief kregen we enkele amuses. 

Een vers Hollands maatje, een olijfbroodje met kersttomaatje, een bisque van garnalen en gekarameliseerde nootjes.  

Daarnaast kregen we een originele presentatie van tomaat-mozarella.

Het eerste voorgerecht was een koude combinatie van blauwe kreeft, gemarineerde tomaten 'Coeur de boeuf' met gedroogd fruit en aromaten, en pijlinktvis gebakken à la plancha.
Dit gerechtje oogde zeer mooi en de smaken waren goed uitgebalanceerd. De aioli mayonaise maakte het gerechtje af.

 Als tweede voorgerecht kregen we een warme bereiding van roodbaars met bouchotmosselen, rode rijst en venkel. Ook hier was op de presentatie niets aan te merken. Het venkelslaatje zorgde voor een frisse toets in dit gerecht. De rode rijst was echter geen meerwaarde in dit gerecht. 

Het derde voorgerecht in het menu was een combinatie van groene asperges, grenaille aardappel, een kwarteleitje met een korst van ham en gemarineerde zalm met tandoorikruiden.
Dit was mijn favoriete gerechtje van het ganse menu. De asperges waren beetgaar gekookt, het kwarteleitje mooi gepocheerd en het bord oogde beeldig. 
Enig minpuntje vond ik de tandoorikruiden op de zalm, deze overheerste de zalm.

Het vierde en laatste voorgerecht was een 'soepje' met gebakken langoustine, ganzenlever, gemarineerde aubergine met een infusie van algen met citroen. 
De langoustine was lekker sappig en de infusie en gemarineerde aubergine overheerste zeker niet. 

Het hoofdgerecht was eend met een saus van kriekenbier, kersen & meloen, een opgevulde eendennek met pistachenoten, doperwtjes en aardappel gnocchi. 
De combinatie van de zoete kersen met de eend was zeer geslaagd. De meloen vond ik geen meerwaarde. Ook de krieksmaak in de saus was nauwelijks te herkennen, wat zeer teleurstellend was.  De eendennek met de pistachenoten was zeer rijk van smaak en vormde een leuke extra bij dit gerecht.

Vervolgens reedt de kaaswagen langs. Hier hadden we keuze uit verschillende kaassoorten. Een drietal zachte kazen, een drietal geitenkazen, een drietal belegen kazen en een drietal harde kazen. Hierbij werd een chutney van gekonfijt fruit en notenbrood geserveerd.

Het eerste dessert was een gerechtje met aardbeisorbet, aardbei, vanille, rabarber en basilicum. 
Dit was een mooi uitgebalanceerd gerechtje. De rabarber zorgde voor een licht zure toets, de basilicum verfriste het gerecht. Een topgerechtje!

Het tweede dessert was een combinatie van rode vruchten en chocolade. Ook hier paste de smaken goed samen, al leek dit gerechtje een variatie op het eerste dessert.

Tot slot kregen we nog enkele petit fours.
Van links naar rechts: makaron met merengue, rumgebakje, banaan-chocolade schuimpje.
 Een chocolademelk met in witte wijn gemarineerd fruit
 Marshmallow en gekarameliseerd fruit.Conclusie: 

Het menu 'Brugge die scone' bevatten enkele pareltjes, wat voor een prijs van €210 per persoon ook wel mag.
Het viel mij op dat verschillende van de voorgerechten een Oosterse toets hadden. De typische miso-smaak in het laatste gerecht, de gemarineerde zalm in het derde gerechtje en de rode rijst in het tweede. Wat ook opviel, was de keuze voor klassieke bereidingsmethoden, hierdoor stond vooral de pure smaak van de producten op de voorgrond. Op de cuisson van de vis en vlees was niets aan te merken. 
Kortom klassieke Franse keuken, met een occasionele Oosterse toets.  

Een minpunt vond ik de afwezigheid van Geert Van Hecke, bij een bezoek aan een sterrenrestaurant, verwacht je de chef toch achter het fornuis.