vrijdag 6 december 2013

Restaurantweek: De Lijsterbes*

De Lijsterbes * in Berlare stond al geruime tijd op mijn verlanglijstje.
De restaurantweek was dan ook een uitgelezen kans om dit restaurant op een budgetvriendelijke manier te ontdekken.

We kwamen toe aan een mooi, groot pand, je kan vanaf de straat de keuken inkijken, dit vind ik als foodie altijd leuk, dat je de koks aan het werk kan zien.
Je kan ook een tafel in de keuken boeken, hier heb je het ultieme zicht op alle bereidingen! Zeker iets om te onthouden.

We werden verwelkomd en mochten plaats nemen in 'het salon' om het aperitief te nuttigen. Het salon is een gezellig ingerichte ruimte met tafeltjes en mooie stoelen, een knetterende open haard en een bar.

We gingen van start met een uitstekend glaasje champagne van Didier Michel. Hierbij kwamen enkele sobere hapjes. Gerookte ham en enkele hartige koekjes met tapenade.
Voorlopig bleef ik nog wat op mijn honger zitten en werden de hoge verwachtingen niet echt ingelost.
Daarna kwam er nog een caesar salade met makreel, dit een eerst glimp was van het te verwachten niveau. We sloten af met een heerlijke bisque van zeevruchten.

Vervolgens namen we plaats aan een van de mooi gedekte tafels, met een trosje echte druiven als tafeldecoratie!

Het voorgerecht was het eerste schot in de roos.
Dit was op de plaat gebakken makreel, met structuren van pompoen en zeekraal. Heerlijke smaakcombinatie en goed afgekruid. Het bord was ook zeer mooi gedresseerd, duidelijk 1 ster waardig.

Het hoofdgerecht was, zoals in het wildseizoen verwacht kan worden, wild.
De chef koos voor een mooi stukje hertenkalf, opnieuw op de plaat gebakken tot de perfectie, met jus. Geserveerd met groene kool, kweekpeer en aardappelpartjes.
Persoonlijk vond ik de smaakcombinatie zeer geslaagd; echter waren de gebruikte technieken nogal teleurstellend. De kool was simpel in reepjes gesneden en gestoofd, de aardappel eveneens gewoon opgebakken.

Na het hoofdgerecht kregen we een niet vermeld gerechtje.
Een mousse van mascarpone met blauwe bessen. Dit was een heel geslaagd gerechtje qua smaak, al liet ook hier de presentatie mij een beetje op mijn honger zitten.

Het dessert was om vingers en duimen van af te likken. Het bestond uit een groot stuk chocoladebavarois, vergezeld van een crumble van nootjes, met caramelijs en kweekpeer. Ook hier zat de smaakcombinatie goed. Het ijs was heerlijk smeuïg en vol van smaak, de bavarois was ondanks het grote stuk toch licht. Een topgerechtje.

Hierna volgende nog een aantal klassieke petitfours bij de koffie, macarons, kokosrotjes,... .

Kort samengevat waren de smaakcombinaties top, de uitwerking van de gerechten had soms iets meer aandacht mogen krijgen, maar misschien was dit te wijten aan de restaurantweek.
De rekening kwam uiteindelijk op een €55 per persoon. Wat een zeer schappelijke prijs is voor deze maaltijd.

Zeker nog een bezoekje waard!

www.lijsterbes.be