vrijdag 27 december 2013

Kerstavond @ EssenCiel

Op Kerstavond gaan wij naar jaarlijkse traditie op restaurant. 

Na een zoektocht stootte ik op restaurant 'EssenCiel' in Leuven. Dit nieuwe restaurant leek mij veelbelovend. 

We kwamen aan bij een van de kleinere panden van de Muntstraat. Binnen is er plaats voor een 20-tal gasten. We kregen een plaatsje vlak naast de open keuken en zagen de chef, Niels Brants, aan het werk.

Het kerstmenu was origineel gepresenteerd in een kerstbal. 


We starten ons feestmaal met een glaasje uitstekende champagne, vergezeld van drie hapjes, die smaken naar meer. De balans tussen zoet & zuur zit goed.

Als eerste voorgerecht wordt carpaccio van gamba met radijs, rode biet en hibiscus geserveerd. Ook hier valt de mooie balans tussen zoet & zuur weer op. Ook de mooie presentatie van het bord, met een uitgesproken kleurschakering viel zeker in de smaak. Het gerecht was goed afgekruid.

Het tweede voorgerecht is gebakken pladijs, met coquille en aardpeer. De presentatie is wederom top! Ook hier wordt, net als in het vorige gerecht, gewerkt met bloemetjes, die het gerecht opfleuren. De smaakcombinaties zitten ook hier goed. Het valt ons echter wel op dat de geserveerde porties aan de kleinere kant zijn. 


Vervolgens komt het hoofdgerecht op tafel. Fazant met kervelwortel, canterellen, witloof en een blanke jus. Ook dit hoofdgerecht bevestigde de verwachtingen. 

 Het dessert was een combinatie van verschillende structuren van appel met karamel en amandel. Hier werd gespeeld met verschillende structuren en temperatuur. Dit dessert was opnieuw mooi gepresenteerd en had een goed uitgebalanceerd smakenpallet. 

 Als afsluiter werd een zeer trendy variatie op de rijstepap met gouden lepel geserveerd. De rijstepap smaakte heerlijk naar saffraan en de lepel van passievrucht gaf ons echt een 'hemels' gevoel.

Conclusie: Dit restaurant is zeker een aanrader. De chef werkt met kwaliteitsvolle producten en weet smaken goed te combineren. Hoewel de porties eerder aan de kleine kant waren, gingen we toch met een verzadigd gevoel naar buiten. De prijs/kwaliteit-verhouding zit dus zeer goed.  Hoewel het restaurant aan de kleine kant is, is de bediening zeer discreet en merk je hier weinig van. De koude tocht die binnenkomt telkens de deur opengaat was echter iets minder aangenaam. Er wordt hier wel gewerkt volgens het principe slow dining, onze hele maaltijd nam vier uur in beslag.